Vakantieverhuursite Booking.com betaalt € 94 miljoen om een belastingzaak in Italië te schikken. De Italiaanse financiële autoriteiten waren in 2018 een onderzoek begonnen naar het van oorsprong Nederlandse bedrijf op verdenking van belastingontduiking.

De Guardia di Finanza stelde dat Booking bij de verhuur van vakantiewoningen tussen 2013 en 2019 € 153 miljoen aan BTW zou hebben ontdoken. Het onderzoek begon in 2018 naar aanleiding van een reeks belastingaanslagen op bed and breakfast-locaties, met name in de buurt van de havenstad Genua.

In juni 2021 werden de beschuldigingen openbaar gemaakt. De Guardia di Finanza stelde dat Booking de belastingen had moeten inhouden bij de verhuur van woningen door particulieren. Die hebben vaak zelf geen BTW-nummer. Booking stelde op zijn beurt dat het de verantwoordelijkheid van de verhuurders is en dat het bedrijf alleen als bemiddelaar optreedt.

Vanwege de zaak werden vorig jaar twee voormalige financiële topmannen van Booking.com, onderdeel van het Amerikaanse Booking Holdings, ondervraagd. De Italiaanse autoriteiten werkten daarbij samen met het Nederlandse Openbaar Ministerie via een zogeheten Europese onderzoeksopdracht.

Een woordvoerder van Booking.com zegt dat het bedrijf er naar streeft om de wetten na te leven in alle landen waar het actief is. "Dit houdt ook in dat we alle belastingen betalen die op ons van toepassing zijn. Terwijl we volhouden dat we altijd in overeenstemming zijn geweest met de toepasselijke Italiaanse btw-wetgeving, kunnen we bevestigen dat we tot een minnelijke, wederzijdse overeenkomst zijn gekomen. We zijn blij dat we deze oplossing hebben bereikt door middel van een schikking."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

180

Gerelateerde artikelen