Toekomstig staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) ziet het als zijn eerste prioriteit om met een oplossing te komen voor de vermogensrendementsheffing. Zolang dat onderwerp blijft liggen "kost het de schatkist veel geld", zegt hij. Bovendien zorgt het voor onzekerheid bij spaarders en beleggers.

De problemen met box 3 spelen al jaren. Deze heffing was jarenlang gebaseerd op een aanname van het behaalde rendement. Vooral spaarders waren daar de dupe van in de jaren dat de spaarrentes historisch laag waren. De Hoge Raad zette eind 2021 een streep door deze aanpak met het Kerstarrest.

Het kabinet werkt nog aan een nieuwe belasting op basis van daadwerkelijk behaald rendement, maar dat is een ingewikkelde en tijdrovende klus gebleken. Om toch belasting te kunnen heffen, werd een noodoplossing bedacht met de Herstelwet. Maar daarvan bepaalde de Hoge Raad onlangs dat die discriminerend werkt voor beleggers.

Dit jongste arrest maakt het volgens Idsinga alleen maar urgenter dat er een snel een definitieve oplossing komt. Hij erkent dat het kabinet dat volgende week aantreedt, nog geen rekening heeft gehouden met het financiële gat van naar schatting minstens 4 miljard euro dat hierdoor ontstaat. "Daar moeten we het ook over hebben", zegt hij.

Met de Belastingdienst krijgt Idsinga "een organisatie met hele grote uitdagingen" onder zijn hoede. Wel spreekt hij lovende woorden over zijn voorganger Marnix van Rij, die volgens hem al veel verbeteringen bij de fiscus in gang heeft gezet.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Box 3

1923

Gerelateerde artikelen