Het Europees Hof van Justitie heeft een dreun uitgedeeld aan niet-Europese investeerders die via tussenschakels in Nederland en Luxemburg in Europese bedrijven zitten. Dat meldt het Financieele Dagblad, op basis van een uitspraak van eind februari die niet eerder in de publiciteit is gekomen.

Het Hof draagt Europese belastingdiensten op een eind te maken aan de belastingvoordelen die deze investeerders tot nu toe genieten. De Europese rechter rekent zo volgens de krant af met Nederland als fiscaal doorstroomland.

Het draait om een zaak die een bedrijf had aangespannen tegen de Deense Belastingdienst. De Deense fiscus weigerde het bedrijf vrij te stellen van bronbelasting, omdat het gebruikmaakte van brievenbusmaatschappijen in Nederland en Luxemburg. Maar volgens het Hof staat het de Deense fiscus volledig vrij om, als er sprake is van misbruik, het recht op vrijstelling van belasting te ontzeggen. Het gevolg van de uitspraak is dat de naar schatting 15.000 brievenbusmaatschappijen in Nederland mogelijk te maken gaan krijgen met naheffingen van buitenlandse belastingdiensten. Zij ontvangen vaak rente-, royalty- of dividendstromen uit andere EU-lidstaten, die op grond van de Europese richtlijn onbelast naar Nederland mogen vloeien. Maar het Hof haalt daar met zijn uitspraak een streep doorheen als het gaat om kunstmatige constructies.

"Dit is absoluut een zware klap", zegt partner Paul Sleurink van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek over de uitspraak in het Financieele Dagblad. De uitspraak van het Hof raakt een belangrijk deel van de brievenbusfirma's die Nederland telt en daarmee ook de dienstverleners die deze firma's beheren en adviseren. Op de Amsterdamse Zuidas komen vele telefoontjes binnen van vooral Amerikaanse investeerders die willen weten óf en zo ja hoe ze hun Europese activiteiten moeten herstructureren, zegt Sleurink. "Private equity moet terug naar de tekentafel. Daar is iedereen mee bezig. Ik zie nog geen 'safe harbors'."

Jan van de Streek verklaart in dagblad Trouw: "Nederland stelt zich op het standpunt dat er geen sprake is van misbruik als er in Luxemburg of Ierland wordt voldaan aan bepaalde eisen, onder andere een minimum looneis en het feit dat er een kantoor voor twee jaar gehuurd wordt. Het Hof vindt dat niet voldoende. Die wil dat de Belastingdienst actief nagaat of er geen sprake is van misbruik van Europese vrijstellingen."

Hans van den Hurk, hoogleraar Europese belastingen en zelfstandig belastingadviseur, meent echter dat de gevolgen voor Nederland meevallen. Afgezien van de lege brievenbusfirma's voldoen veel Nederlandse houdstermaatschappijen volgens hem aan de eisen die het Europees Hof stelt om in aanmerking te komen voor belastingvrijstellingen. Van den Hurk zegt zeker niet de enige fiscalist te zijn die daar zo over denkt, zo stelt hij in een ander artikel van het Financieele Dagblad over dit onderwerp.

In een reactie laat het ministerie van Financiën weten dat de arresten niet betekenen dat de zekerheid die de Belastingdienst multinationals heeft geboden in zogeheten rulings 'per direct vervallen of moeten worden heroverwogen'.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Dividendbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen