Een Brits bedrijf dat vóór 31 december 2020 btw heeft betaald in Nederland of een andere EU-lidstaat, kan die btw nog steeds terugvorderen door een online claim in het Verenigd Koninkrijk (VK) in te dienen tot en met 31 maart 2021. Daarna, vanaf 1 april, kunnen de bedrijven de btw daadwerkelijk terugvragen in Nederland of andere EU-lidstaten volgens de zogenoemde 13e richtlijn-procedure.

Dat schrijven twee btw-experts van Grant Thornton, Aiki Kuldkepp en Robert-Jan Brethouwer. Sinds 1 januari 2021 is het VK geen EU-lidstaat  meer waardoor Britse bedrijven niet langer online claims kunnen indienen volgens de 8e richtlijn voor de btw-kosten die na 2020 in EU-lidstaten worden gemaakt.

Alle EU-btw die Britse bedrijven ná 1 januari 2021 betalen, moet dus worden teruggevorderd volgens de 13e richtlijnprocedure waarbij de claim rechtstreeks wordt ingediend bij de belastingdienst van de EU-lidstaat waar de btw is betaald. Btw die Britse bedrijven vorig jaar hebben betaald in de EU-lidstaten kunnen zij terugvorderen door een online EU-teruggaafverzoek in het VK te doen via de HMRC-website/EU-portaal. Na 31 maart 2021 vervalt die mogelijkheid.

De twee experts merken op dat de in Noord-Ierland gevestigde belastingplichtigen die in Nederland en andere EU-lidstaten btw hebben betaald over goederen, teruggaafverzoeken kunnen blijven indienen via het online EU-btw-teruggavesysteem. Dit geldt echter weer niet voor diensten of voor facturen waarop zowel goederen als diensten staan vermeld. Hiervoor geldt dezelfde regel als voor Britse bedrijven die de btw-teruggave moeten aanvragen volgens de procedure voor niet-EU-bedrijven, zo melden de btw-specialisten.

Bron: Grant Thornton

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

20

Gerelateerde artikelen