Taxibedrijven Uber Technologies en Lyft zagen hun beurskoers op Wall Street donderdag opveren na een voor de bedrijven gunstige uitspraak van de hoogste rechtbank in Californië. De rechter oordeelde dat Uber- en Lyft-chauffeurs daar beschouwd moeten worden als zelfstandigen en niet als werknemers. Beleggers reageerden verheugd daarop, al gingen de aandelen te midden van een bredere malaise in de Amerikaanse techsector uiteindelijk wel met beperkte koersverliezen de handel uit.

Uber eindigde 0,6 procent lager en Lyft verloor 1,4 procent. Maaltijdbezorger DoorDash, waarover de rechter zich ook uitsprak, zakte 1,6 procent. Voor de ondernemingen is de uitspraak een opsteker. Ze hebben de afgelopen jaren honderden miljoenen geïnvesteerd in campagnes om de kern van hun verdienmodel te verdedigen.

In tal van landen speelt deze discussie. Zo zijn er in Nederland ook rechtszaken over de zogenoemde schijnzelfstandigheid van Uber-chauffeurs. Vakbonden betogen al jaren dat die chauffeurs eigenlijk werknemers zijn en ook de voordelen zouden moeten genieten die horen bij werknemerschap.

Beleggers verwerkten tevens nieuwe gegevens over de Amerikaanse economie. Zo blijkt dat de grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal met 0,7 procent is gegroeid. Dat was meer dan verwacht. Verder liep de inflatie wat terug, waardoor de speculatie blijft bestaan dat de Federal Reserve in september de rente gaat verlagen. De Dow-Jonesindex won 0,2 procent tot 39.935,07 punten, na een verlies van ruim 1 procent een dag eerder.

Maar de brede S&P 500-index zakte 0,5 procent tot 5399,22 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,9 procent op 17.181,73 punten. De S&P 500 en de Nasdaq zakten woensdag al respectievelijk dik 2 procent en 3,6 procent door forse koersverliezen in de techsector. Dat laatste kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet.

Ford kende donderdag het grootste dagverlies voor het autoconcern sinds 2008, met een koersval van meer dan 18 procent. Ford boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen.

IBM steeg verder ruim 4 procent. Het techconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht en verhoogde de groeiverwachting voor zijn softwaretak. American Airlines ging ook dik 4 procent omhoog. De luchtvaartmaatschappij verlaagde wel de winstverwachting voor het hele jaar na tegenvallende kwartaalcijfers.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

143

Gerelateerde artikelen