Alhoewel een verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid voor veel zaken dekking geeft, blijft het oppassen geblazen voor bijvoorbeeld claims van aandeelhouders tegen bestuurders van een vennootschap.

Dat schrijft advocaat vennootschapsrecht Bob te Dorsthorst op de website van Blenheim Advocaten. In sommige bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen is een zogenaamde ‘aandeelhouders uitsluiting' opgenomen, zo zegt te Dorsthorst. Claims afkomstig van aandeelhouders vallen dan niet onder de dekking. De advocaat vraagt zich hierbij af wat de ratio en strekking is van de ‘aandeelhouders uitsluiting'.

Te Dorsthorst constateert onder meer dat een uitsluiting van claims van aandeelhouders is terug te zien bij familiebedrijven om te voorkomen dat familieconflicten binnen de vennootschap onder de polis worden uitgevochten. Daarnaast wordt bij internationale bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen vaak aangegeven dat ‘slechts' claims zijn uitgesloten van partijen die op het moment van het (vermeende) schadeveroorzakend handelen van de bestuurder meer dan een specifiek percentage van de stemrechten hadden (gewoonlijk 10%, 15% of 20%). Ook in Nederlandse bestuurdersaansprakelijkheidspolissen zijn dergelijke uitsluitingen terug te zien.

De advocaat concludeert dat het verstandig is om met de verzekeraar te onderhandelen over de voorwaarden van de polis. 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Ondernemingsrecht

3

Gerelateerde artikelen