Wanneer de ontvanger van de Belastingdienst geld wil vorderen van een belastingschuldige kan hij 'eenvoudig' de kostbare en tijdrovende deurwaarder opzij schuiven en meteen aan de slag met een dwanginvordering bij derden. Vereenvoudigd derdenbeslag heet dat. Het vereenvoudigde traject kan alsnog uitlopen op een voor de derde duur executoriaal beslag wanneer hij niet betaalt.

Vaak hebben derden geld van de belastingschuldige onder zich of zijn zij geld aan de belastingschuldige verschuldigd. De Belastingdienst kan zich in dat geval verhalen op dat geld in een vereenvoudigd derdenbeslagtraject. Denk aan bijvoorbeeld beslag op loon, uitkeringen en pensioen bij de werkgever of uitkerende instantie, betaalrekeningen bij de bank en huur bij de huurder.

De ontvanger zit wel aan beperkingen vast. Vereenvoudigd derdenbeslag ziet namelijk alleen op geld. Wil hij ook beslag leggen op zaken bij derden dan moet hij de deurwaarder inschakelen voor een tijdrovend executoriaal derdenbeslag. Daarnaast mag het beslag niet op het gehele bedrag worden gelegd. Van de uitkering of de betaalrekening moet een bedrag worden vrijhouden van beslag. Dit beslagvrije bedrag moet garanderen dat de belastingschuldige de noodzakelijke uitgaven kan doen voor zijn eerste levensbehoeften.

Verder mag de ontvanger bij betaalrekeningen alleen beslag leggen om kleine belastingschulden, dat wil zeggen belastingschulden tot € 1.000. De vordering zelf kan vervolgens voor ten hoogste een bedrag van € 500 worden gedaan.

Dit en andere wetenswaardige zaken staan in een nieuw thema van specialiste Gabriëlla Ulrich met de titel Vereenvoudigd derdenbeslag.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Invordering

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

163

Gerelateerde artikelen