Weet iemand wat de slachtbelasting inhoudt? Of dat Nederland een leidingwaterbelasting heeft? Alleen gespecialiseerde (bedrijfs)fiscalisten komen in aanraking met deze belastingsoorten en weten ook dat ze zijn opgenomen in de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm). Tot nu toe ontbrak er voor de algemene praktijk een overzicht hoe Nederland de milieubelastingen heeft vormgegeven. Specialist Toon Zom verschaft helderheid in de vorm van een nieuw thema.

Hoewel de belasting haar grondslag vindt in milieuoverwegingen waarschuwt de auteur dat een gunstig milieueffect van secundair belang is. De opbrengst staat voorop.

De Wbm heeft net als andere belastingwetten een dynamisch verleden. De verzamelwet is in 1995 in het leven geroepen en bevatte onder meer de bekende verpakkingenbelasting (tot 2013). Vandaag de dag omvat de Wbm de volgende belastingen:

  • afvalstoffenbelasting;
  • leidingwaterbelasting;
  • kolenbelasting;
  • energiebelasting;
  • CO2-heffing industrie; en
  • vliegbelasting.

Zom behandelt in het thema ook de accijns op brandstoffen en de specifieke heffingen voor sommige energieproducten en geeft antwoord op de vraag welke EU-regelgeving ten grondslag ligt aan de verschillende milieubelastingen.

Het thema heeft de titel 'Milieubelastingen en brandstofaccijns' en is te raadplegen op de Navigator.

----------------------

De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Carrousel: Carrousel

14

Gerelateerde artikelen