Nederland gaat bij directeurs- en commissarissenbeloningen uit het buitenland een verrekening toepassen van de in het buitenland geheven belasting in plaats van de vrijstellingsmethode. Deze inkomsten worden dan op dezelfde wijze belast als zouden zij in Nederland zijn genoten, tenzij zij in het buitenland tegen een hoger tarief zijn belast. In dat geval verrekent de fiscus niet en is er geen teruggave.

Deze nieuwe belastingregels staan in de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2020, die staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. De D66-bewindsman schrapt hiermee de belastingvrijstelling voor directeurs- en commissarisbeloningen uit het buitenland.

Belastingadviseur Niek Schipper van PwC noemt het schrappen van de vrijstelling in het Financieele Dagblad 'een trendbreuk'. "Voor zogeheten actieve inkomsten, zoals arbeidsinkomen, hanteert Nederland als uitgangspunt gelijkheid in het bronland. Dat wil zeggen dat de belastingdruk op het buitenlandse inkomen in het werkland hetzelfde moet zijn in vergelijking met inwoners van dat werkland en niet wordt beïnvloed door het land waar de belastingplichtige woont. Voor directeuren en commissarissen wordt dit principe nu verlaten."

NCD-directeur Gerard van Vliet zegt dat de fiscale verandering (nog) niet tot grote onrust in zijn achterban heeft geleid. Ter verklaring wijst hij er in de krant op dat sommige commissarissen vergoedingen via hun eigen bv laten lopen. Die worden niet direct geraakt door de wijziging.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

16

Gerelateerde artikelen