Door een tekort aan artsen bij het UWV blijven duizenden werknemers onnodig lang in de ziektewet hangen. In een brief aan het UWV noemt het Platform van Private Uitvoerders Sociale Zekerheid (PPUSZ) de situatie schrijnend, schrijft Het Financieele Dagblad. De branchevereniging dringt aan op een snelle oplossing. Volgens marktleider Acture is zelfs sprake van een keuringsstop.

"UWV-artsen beoordelen sinds begin dit jaar niet meer of een werknemer na één jaar ziekte voldoende hersteld is om te werken, hoewel dit hun wettelijke taak is. Dat kost werkgevers nu al tientallen miljoenen euro's", zegt bestuursvoorzitter Maudie Derks van Acture.

Het UWV ontkent dat de keuringen zijn stopgezet. De uitvoeringsinstelling erkent wel dat er achterstanden zijn. Om die weg te werken, ligt er een plan om artsen meer met de regie en minder met de uitvoering te belasten.

De uitvoerders klagen al langer over de dubbele pet van het UWV. De dienst is hun concurrent, maar kan ook loonsancties opleggen als werkgevers zich onvoldoende inspannen om voormalige werknemers weer aan het werk te krijgen.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid ziektekosten

  159
Gerelateerde artikelen