De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over Noord-Ierland in het Windsor Framework. Die afspraken moeten het conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de status van Noord-Ierland.

De Europese Commissie en de Britse regering-Sunak sloten drie weken geleden een politiek akkoord over Noord-Ierland, het Windsor Framework (V-N 2023/13.8). Met eerdere afspraken, die moesten voorkomen dat het vertrek van het VK uit de EU de harde grens tussen EU-land Ierland en het Britse Noord-Ierland zou terugbrengen, kon de Britse regering bij nader inzien niet leven. Daardoor verrees feitelijk een 'binnenlandse' grens tussen het VK en Noord-Ierland, klaagde Londen.

Als ook het Britse parlement instemt met het Windsor Raamwerk, kunnen Britse goederen met eindbestemming Noord-Ierland gebruikmaken van sterk vereenvoudigde procedures en aangiften met minder gegevensvereisten. Ook komt er meer ruimte voor andere btw-tarieven en accijnzen in Noord-Ierland dan in de EU. En de Noord-Ieren krijgen meer inspraak.

Voor sommige van de nieuwe afspraken is wijziging van Europese wetgeving nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor de invoer en uitvoer van medicijnen en verse voedingswaren, dieren en planten.

Nadat het Verenigd Koninkrijk besloot uit de EU te stappen, speculeerde menig Brits politicus dat de EU-landen de rangen niet gesloten zouden kunnen houden en dat de Britten daaruit munt zouden kunnen slaan. Reden voor de EU-lidstaten om er alles aan te doen om dat te voorkomen. Ze laten het voortouw van meet af aan nadrukkelijk aan de Europese Commissie.

Het Britse Lagerhuis stemt woensdag over het Windsor Framework.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

31

Gerelateerde artikelen