Deze week staan twee ex-bestuurders van accountantsfirma KPMG en twee voormalige vastgoedpartners van het bedrijf terecht voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte vanwege de bouw van het Amsterdamse hoofdkantoor van KPMG. Ze zouden de fiscus in totaal voor € 13,5 miljoen hebben benadeeld bij de bouw. Hen hangt bovendien een mogelijke strafeis van enkele jaren boven het hoofd.

Die € 13,5 miljoen is inmiddels terugbetaald en KPMG zelf schikte al anderhalf jaar geleden voor een bedrag van € 8 miljoen, schrijft het Financieele Dagblad. KPMG heeft sindsdien onder meer de top en de cultuur op de schop genomen om herhaling te voorkomen.

Volgens Stibbe-advocaat Daan Doorenbos, die betrokken is bij de verdediging van ex-bestuurder Van Everdingen, had KPMG de gekozen fiscale constructie rondom de bouw zoals gebruikelijk voorgelegd aan de fiscus. De Belastingdienst, die normaal gesproken een goede relatie onderhield met het kantoor, reageerde dit keer echter niet. "Het luik ging dicht. En toen het luik openging kwam er een Fiod-ambtenaar uit in plaats van een gesprek", aldus Doorenbos in het FD. Doorenbos stelt dat de langslepende zaak in zijn optiek bij de belastingrechter thuis hoort.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening, Belastingrecht algemeen

6

Gerelateerde artikelen