Het ministerie van Financiën krijgt een extra staatssecretaris om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen. De taken van de afgetreden Menno Snel zijn te zwaar voor één opvolger, vinden de regeringspartijen. Een van de twee nieuwe staatssecretarissen op Financiën moet de komende maanden werken aan een een plan om het toeslagenstelsel te herzien. 

D66, de partij van de opgestapte Snel, mag twee kandidaten voordragen. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de uitbetaling van toeslagen en voor de douane.

Rob Jetten, de leider van D66 in de Tweede Kamer, gaat "nu eerst aan de slag om zo snel mogelijk twee geschikte kandidaten te vinden". Die staan vervolgens voor "een van de meest ingewikkelde" klussen binnen dit kabinet, zegt Jetten. Hij hoopt "dat we zo snel mogelijk vanuit het kabinet voorstellen krijgen om het toeslagensysteem te versimpelen".

Afgelopen weekeinde kondigde minister van Financiën Wopke Hoekstra al aan dat de Belastingdienst wordt opgeknipt. De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige diensten. De staatssecretaris die zich gaat richting op de toeslagen en de douane gaat "aan de gang met richting geven aan de oplossing. Dat wordt veel en belangrijk werk", zei Hoekstra.

Over de hervorming van het stelsel temperde Hoekstra wel meteen de verwachtingen. "De echte transfer naar een nieuw stelsel, zoals ik en de meerderheid van de Tweede Kamer willen, dat is echt een proces van jaren. Juist om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe brokken ontstaan."

Ook minister-president Mark Rutte benadrukte dat die hervorming een zaak van de lange adem zal zijn. Om te voorkomen dat die "enorme hoop werk" de inning van belastingen in de weg gaat zitten, is besloten zowel de ambtelijke leiding als de politieke aansturing van de fiscus te versterken, aldus de premier.

Udo Kock

Dat D66 beide staatssecretarissen mag leveren, vindt Rutte logisch. "Zij hadden natuurlijk al de post. Dus het ligt voor de hand dat in eerste instantie naar hen gekeken wordt. Zij willen die verantwoordelijkheid ook nemen." Daarvoor wordt onder andere de naam genoemd van oud-wethouder van Financiën in Amsterdam Udo Kock die in september opstapte in de controverse over de redding van afvalverwerker AEB.

Jetten benadrukte maandagochtend dat er een oplossing moet komen voor door de fiscus gedupeerde ouders, maar dat ook nieuwe belastingwetgeving als de vliegtaks en de CO2-heffing niet mag blijven liggen.

Nieuw toeslagenstelsel

Het plan om het toeslagenstelsel te herzien moet na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen worden aangeboden aan partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen, vindt premier Mark Rutte.

"Het probleem bij de vorige formatie was dat er geen voorstel lag voor de aanpak van het toeslagensysteem", zegt Rutte. Het is een goed idee om de nieuwe staatssecretaris wel zo’n plan op te laten stellen. "Het stelsel is te ingewikkeld, maar het hervormen is ook niet zo makkelijk", aldus de minister-president. "Het vraagt een plan. Dat heeft wel vijf tot tien jaar nodig om uitgewerkt te worden."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

Rubriek: Belastingrecht algemeen

  813
Gerelateerde artikelen