Er wordt vaker aan de bel getrokken over ongebruikelijke transacties, waarbij mogelijk sprake is van witwassen of financiering van terrorisme. De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) ontving vorig jaar ruim 312.000 meldingen. Dat zijn er bijna 35.000 meer dan in 2014.
Onder meer banken, handelaren, casino's en makelaars dienen dit soort transacties te melden. De groei kan duiden op een toegenomen bewustzijn en alertheid bij deze instellingen en personen, aldus de politie woensdag.
 
Afgelopen jaar kreeg de FIU ,,meer en betere meldingen'' binnen als het om terrorismefinanciering gaat. Binnenkort kan de FIU ,,sporadisch en in individuele gevallen'' banken benaderen om vermoedelijke jihadisten of hun familieleden en relaties te controleren op ongebruikelijke transacties. Deze vermoedelijke jihadisten moeten dan op de terrorismelijst staan.
 
Naar aanleiding van alle meldingen die binnenkwamen heeft de FIU vorig jaar 6382 dossiers met daarin 40.959 transacties verdacht verklaard en ter beschikking gesteld aan de opsporingsdiensten van politie of de fiscale opsporingsdienst FIOD. Dit is opnieuw meer dan in het voorgaande jaar. Deze verdachte transacties vertegenwoordigen een totale waarde van bijna 2 miljard euro, variërend van 100 euro tot tientallen miljoenen euro's per transactie.
 
De banken werken graag mee. En als ze namen krijgen ,,maakt dat een stuk efficiënter'', aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. ,,Behalve een wettelijke plicht is het ook een maatschappelijke plicht.''
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

0

Gerelateerde artikelen