Voor een Duits bedrijf is een inschrijving in het register van ambachtsbedrijven (Handwerkskarte) voldoende om in eigen land aan de slag te kunnen. Dit geldt echter niet voor niet-Duitse bedrijven die met (eigen) medewerkers werkzaamheden in Duitsland willen uitvoeren. In veel branches moeten buitenlandse bedrijven dan voldoen aan de bepalingen van de Arbeitnehmer-Entsendegesetz. Deze wet is van toepassing op branches als de bouw, montage, schoonmaak, postbezorging, bewaking, afvalverwerking, straatreiniging, scholing en opleiding en enkele andere branches.
De ‘uitzendwet' is het gevolg van het Verdrag van Schengen. Na het openstellen van de Europese binnengrenzen begin jaren 90 van de vorige eeuw kwamen duizenden bedrijven uit andere EU-lidstaten af op de wederopbouw van Oost-Duitsland. Legaal, maar ook illegaal. Om dit te reguleren is de EU-detacheringsrichtlijn in het leven geroepen, die controle op buitenlandse bedrijven mogelijk maakte. In Duitsland is volgens die richtlijn geregeld dat cao-bepalingen – zoals minimumloon, vakantiegeld, het recht op 30 vakantiedagen en loondoorbetaling tijdens de vakantie – ook bindend zijn voor buitenlandse bedrijven die in Duitsland actief zijn. 
 
Voor bedrijven die actief zijn in branches waarop de Arbeitnehmer-Entsendegesetz van toepassing is, is het niet toegestaan om met het werk te beginnen alvorens ze het begin van de werkzaamheden hebben gemeld. Ook is het niet voldoende gewoon uw standaard arbeidsovereenkomsten te vertalen of hierin Nederlandse afkortingen zonder toelichting over te nemen. Het is verstandig om na te gaan of u al dan niet te maken heeft met deze wet  voordat u daadwerkelijk in Duitsland aan de slag gaat. Het overtreden van de Arbeitnehmer-Entsendegesetz kan erg duur uitvallen vanwege de hoge boetes.
 
Voor bouwbedrijven die in Duitsland aan de slag willen, geldt bovendien de 15-procent-voorheffingsregeling. 
 

Bron: Flynth

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Internationaal belastingrecht

1

Gerelateerde artikelen