In een uitzending op BNR radio stelt directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org dat webwinkels vanaf 1 januari 2021 zowel Nederlandse als Britse btw zouden moeten betalen bij een pakketje met een waarde van minder dan 135 pond, de zogenoemde 'small parcel-VAT'. "Niet waar", is desgevraagd het commentaar van het BTW-instituut. "Bij export naar een niet-EU-land, wat het Verenigd Koninkrijk is vanaf volgend jaar, geldt 0% btw wanneer het pakketje Nederland verlaat."

Het VK heeft de Europese Unie op 31 januari 2020 verlaten waarbij is afgesproken dat tot 31 december 2020 niets verandert voor de belastingzaken van een ondernemer. Vanaf volgend jaar wordt het VK voor de btw echter gezien als een niet-EU-land, harde Brexit of niet. In de radio-uitzending klaagt de directeur van Thuiswinkel.org dat de Nederlandse webshops dubbel worden belast voor kleine pakketjes.

De regeling is echter helder bij levering aan een Britse particulier door een Nederlandse webshop, zo stellen specialisten van het BTW-instituut. "Het is juist wat op de radio wordt gezegd dat de Nederlandse ondernemer Britse btw in rekening moet brengen en dat hij zich bij de Britse HRMC moet registreren. Maar voor de Nederlandse btw klopt het niet. Wanneer je goederen exporteert naar niet-EU-landen, breng je 0% btw in rekening aan de afnemer. Het maakt hierbij niet uit of je levert aan een ondernemer of aan een particulier. Bovendien heeft wel of geen deal hier geen effect op."

De uitzending (met de onjuiste informatie) is te beluisteren op de website van BNR.

Bron: Redactie TaxLive/BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

1

Gerelateerde artikelen