De griffierechten voor civiele zaken in eerste aanleg met vorderingen tussen € 500 en € 5.000 gaan omlaag. Tegenover lagere tarieven voor kleinere vorderingen staan hogere tarieven aan griffierecht voor vorderingen van € 5.000 en meer.

Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) introduceert in een nieuw wetsvoorstel meer categorieën in het griffierechtenstelsel. Voor het wetsvoorstel is een internetconsultatie gestart. Door de introductie van meer categorieën kunnen de tarieven voor de lagere vorderingen dalen en staat de hoogte van het griffierecht beter in verhouding tot de hoogte van de vordering.

Verlaging

Door de verlaging van de griffierechten voor kleinere vorderingen betaalt de ondernemer voor een vordering net boven de € 500 straks € 306 aan griffierechten of € 204 als de ondernemer geen rechtspersoon is. Nu bedragen de griffierechten voor een dergelijke vordering nog € 486.

De wijzigingen in de tarieven moet wel budgetneutraal worden uitgevoerd. Tegenover de verlaging van de tarieven aan griffierecht voor vorderingen tot € 5.000 staan dan ook hogere tarieven voor vorderingen van € 5.000 en meer. Voor vorderingen tot € 500 blijven de griffierechten ongewijzigd.

Conceptwetsvoorstel

Het conceptwetsvoorstel wijzigt de griffierechten voor burgerlijke zaken als volgt:

  • de huidige griffierechtcategorie van vorderingen van €500 tot €12.500 wordt opgesplitst in vier categorieën;
  • de griffierechten voor rechtspersonen en burgers in de categorieën tot €5.000 worden dichter bij elkaar gebracht;
  • de griffierechten voor vorderingen van €5.000 of meer worden verhoogd.

De consultatie over het conceptwetsvoorstel en de bijbehorende memorie van toelichting eindigt op 30 september 2019.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Civiel recht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Carrousel: Carrousel

  349
Gerelateerde artikelen