In 2021 ontving de Belastingdienst 185.178 iDEAL-betalingen met een totale waarde van meer dan 570 miljoen euro. De fiscus ontvangt in totaal 45 miljoen betalingen per jaar. "Het zou geweldig zijn als die allemaal met hetzelfde gemak betaald kunnen worden, maar zover is het nog niet", is het commentaar van de dienst.

Bij de Belastingdienst betalen veel ondernemers inmiddels omzetbelasting en loonheffing met iDEAL. Via deze veilige betalingsmethode voorkomen ondernemers foute betaalbedragen, incorrecte rekeningnummers of missers in het betaalkenmerk. "Achteraf corrigeren is vervelend en kan tijdrovend zijn. Iedereen die wel eens iets online heeft gekocht, kent het gemak van iDEAL. Je hoeft geen gegevens over te typen, het is aanklikken en klaar. Alle benodigde betaalgegevens zitten automatisch ingebakken", zegt productmanager Betalingsverkeer Ulli van Kerkfort.

De Belastingdienst hoopt dit jaar nog meer softwareontwikkelaars van boekhoud- en salarissoftware aan te laten sluiten op iDEAL. Daarnaast wil de dienst de iDEAL-functionaliteit ook aanbieden via het portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk om ondernemers, die zelf via het portaal aangifte omzetbelasting doen, te ondersteunen. Deze functionaliteit staat voor eind dit jaar gepland.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

9

Gerelateerde artikelen