De staalindustrie in Nederland is bang voor negatieve gevolgen van de aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.
Brancheorganisaties FME en VNMI roepen het kabinet en de Europese Unie daarom op tot actie om zo mogelijk nog te voorkomen dat president Donald Trump volgende week zijn handtekening onder het voorstel zet.
,,We zijn een klein land met een enorm grote staalindustrie die hoogwaardige producten aan onder andere Amerika levert. We dumpen dat niet zoals wel wordt gesuggereerd'', stelt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. ,,Ofwel deze regel wordt tegengehouden of er komt een uitzondering voor staalproducenten uit Europa.''
Volgens de branche gaat het hier over een heffing op staal voor bijvoorbeeld groenteblikken. Op korte termijn kan de Nederlandse exportpositie worden geschaad. Voor de langere termijn bestaat de kans dat de EU en China ook met handelsbeperkingen komen. Dan wordt de inkoop van grondstoffen voor de Nederlandse industrie duurder en raakt de EU-markt op en duur overspoeld met Aziatisch staal en aluminium.
Europees antwoord op staalheffing VS
De Europese Unie overweegt een importheffing van 25 procent op circa 3,5 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit de Verenigde Staten. Dat zou volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters het antwoord van Brussel zijn op de
importheffingen op staal en aluminium, die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.
De plannen van Trump zorgden vrijdag voor een wereldwijde angst voor een mogelijke handelsoorlog. De Europese beurzen gingen hierdoor bijvoorbeeld stevig omlaag. Kenners zijn bang dat de EU en China met krachtige tegenmaatregelen komen, als Trump vanaf volgende week daadwerkelijk een importheffing van 25 procent oplegt voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium.
Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft het Amerikaanse voornemen ook al krachtig veroordeeld. De Luxemburger zei daarbij meteen dat Brussel ,,scherp zal reageren'' om Europese belangen te verdedigen. Ook heeft hij in een interview op televisie gezegd dat hij wel wat Amerikaanse producten wist, die hij met heffingen zou kunnen treffen. Het zou gaan om de motoren van Harley-Davidson, bourbon en spijkerbroeken.
China heeft eveneens gehint op een reactie, bijvoorbeeld door importheffingen op Amerikaanse sojabonen in te stellen.
Bron: ANP
1