De mogelijkheid in te loggen via DigiD met sms-controle zal op termijn verdwijnen. Het minimaal vereiste beveiligingsniveau zal dan inloggen via de DigiD-app zijn of een vergelijkbare private oplossing. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Knops in een brief over de voortgang op het domein digitale toegang aan de Tweede Kamer.

Wanneer de mogelijkheid om in te loggen met SMS-controle verdwijnt, is nog niet duidelijk. Dat moet verantwoord gebeuren, benadrukt de staatssecretaris. Want het mag niet zo zijn dat een ontwikkeling naar een hoger veiligheidsniveau leidt tot uitsluiting van een groep mensen. De brief verwijst daarbij naar de naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders, die (nog) niet over voldoende digitale vaardigheden beschikken om hun zaken met de overheid gemakkelijk digitaal te kunnen regelen.

Voor de verschillende groepen die niet mee kunnen of willen doen worden nu oplossingen gezocht, schrijft de staatssecretaris. Bijvoorbeeld met een machtigingsvoorziening. Bovendien blijft het mogelijk op analoge manier contact te hebben met de overheid.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

40

Gerelateerde artikelen