Staatssecretaris Weekers wil de navorderingstermijn verhogen van 5 naar 12 jaar. "Belastingfraude kan wat mij betreft niet hard genoeg worden aangepakt. Wie willens en wetens de boel flest, moet nog tot twaalf jaar na de definitieve aanslag aangepakt kunnen worden en niet na vijf jaar de dans kunnen ontspringen," laat de bewindsman vandaag uit zijn mond optekenen in de Telegraaf.

Weekers wil aan de andere kant belastingplichtigen binnen drie maanden duidelijkheid verschaffen over de ingediende aangifte. De voorlopige aanslag zou in deze plannen verdwijnen. Ook moet het eenvoudiger worden om een reeds opgelegde aanslag te wijzigen. De belastingplichtige kan binnen anderhalf jaar na indiening van zijn aangifte via internet nog kleine wijzigingen doorgeven.

Internetconsultatie

Deze voorgestelde wijzigingen van de AWR worden vanaf vandaag zes weken in een internetconsultatie aan belanghebbenden voorgelegd (Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst). Weekers beoogt de plannen daarna in wetgeving om te zetten. Het is electoraal handig om deze internetconsultatie juist vandaag te starten. Minder dan een week voor de stembusgang van 12 september spreken plannen tot vereenvoudiging kiezers altijd aan. Ook het aanpakken van, om de woorden van Weekers te gebruiken, "belastingfraude" kan in beginsel veelal op instemming rekenen. 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht, Bronbelasting

1

Gerelateerde artikelen