Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen Sandra Palmen en Folkert Idsinga. Palmen schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5. Op de 13e plek staat het begin deze maand stilletjes vertrokken VVD-Tweede Kamerlid Folkert Idsinga. De fiscalist was vanaf maart 2021 tot september 2023 belastingwoordvoerder voor de VVD.

Een andere opvallende naam op de lijst is NRC-columniste Rosanne Hertzberger. Zij staat op plek 17. De partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

Verder staat voormalig CDA-Kamerlid en huidig woordvoerder van Omtzigt, Nicolien van Vroonhoven, op plek 2. Op plaats 3 staat Judith Uitermark, strafrechter in Haarlem, die zich heeft gespecialiseerd in mediation tussen slachtoffers en daders. Op plek 4 staat voormalig ambassadeur Caspar Veldkamp. Op 6 staat Eddy van Hijum, oud-CDA-Kamerlid en schrijver van het verkiezingsprogramma van NSC.

Op plek 7 staat Aant Jelle Soepboer, wethouder in Dokkum en omstreken voor de Fryske Nasjonale Partij. CDA-leider van de Amsterdamse gemeenteraad Diederik Boomsma, tevens de enige CDA'er in de Amsterdamse raad, staat op de 21e plek.

Omtzigt maakte pas in de zomer bekend dat hij met een eigen partij meedoet aan de verkiezingen. Achter de schermen had hij al maandenlang met een groepje vertrouwelingen de oprichting voorbereid. Bijna 2500 mensen hadden gesolliciteerd voor een plekje op de lijst. Er zijn uiteindelijk 44 mensen geselecteerd.

"We willen Nederland veranderen", zei Omtzigt bij de presentatie. De partij wil de bestuurscultuur veranderen. Dat is nodig volgens hem omdat de afgelopen jaren Den Haag de mensen over het hoofd heeft gezien. Hij verwees daarbij naar onder meer de "schandvlek" van de toeslagenaffaire en de omgang met de Groningers.

Omtzigt zit sinds 2003 met korte onderbrekingen in de Tweede Kamer. Tot 2021 was hij lid van de CDA-fractie, maar na een intern conflict ging hij verder als zelfstandig Kamerlid. Voor die tijd had hij zich vergeefs opgeworpen als nieuwe lijsttrekker voor het CDA. De interne verkiezing werd nipt gewoon door Hugo de Jonge. Toen hij zich later terugtrok, nam Wopke Hoekstra het roer over ten koste van Omtzigt.

Hij werd pas echt bekend bij het grote publiek toen op uitgelekte notities van verkenner Kajsa Ollongren bij zijn naam 'functie elders' stond. Het leverde grote problemen op bij de formatie van het vierde kabinet van Mark Rutte.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

509

Gerelateerde artikelen