Terwijl kabinet en oppositiepartijen onderhandelen over de begroting voor volgend jaar, debatteert de Eerste Kamer dinsdag over de aanscherping van het Witteveen-kader en de excedentregeling. "Na Prinsjesdag zijn we nog aan het onderhandelen over de begroting. Te gek voor woorden", aldus Senator Kees de Lange (OSF).

De Lange ziet de pensioenvoorstellen niet door de Eerste Kamer komen. "Het CDA, op de PVV na de enige partij die het kabinet in zijn eentje aan een meerderheid kan helpen, heeft zich hierover, met name in de Tweede Kamer, altijd uitermate kritisch uitgelaten. D66 heeft gezegd van dit voorstel gehakt te maken." De enige mogelijkheid is dan nog gezamenlijke steun van zowel GroenLinks, SGP als ChristenUnie. Maar daarover zegt fractievoorzitter Tof Thissen van GroenLinks desgevraagd: "Ik kan mij niet voorstellen dat wij instemmen als het kabinet niet wil bewegen."

Wankel evenwicht

Kees de Lange, gasthoogleraar fysica aan de Vrije Universiteit Amsterdam en enig lid van de Onafhankelijke SenaatsFractie (een samenwerkingsverband van onafhankelijke provinciale partijen), zegt daar niet rouwig om te zullen zijn. "De voorstellen pakken buitengewoon slecht uit, met name voor jongeren." Dat valt overigens goed te verklaren, aldus De Lange, gezien het fundament onder die voorstellen. "We hebben een kabinet dat niet stevig in het zadel zit. We hebben sociale partners die elkaar in een wankel evenwicht hebben gevonden, met een vakbeweging die maar een beperkt deel van de werknemers vertegenwoordigt. Sociale partners en kabinet klampen zich aan elkaar vast in het Sociaal Akkoord. Dat moet blijkbaar koste wat kost overeind blijven."

Krampachtigheid

Dat mondt echter uit in krampachtigheid. De claim dat het inperken van het Witteveen-kader zal leiden tot premieverlaging, is daar wat De Lange betreft ook een voorbeeld van. "Het is raar om nu te praten over premieverlaging. De grootste fondsen zijn nog in onderdekking. Het ABP indiceert al niet meer volledig sinds 2004. Inmiddels is dat tekort cumulatief 10 procent. Er is gekort op pensioenuitkeringen, bij de fondsen in de metaal zelfs tot 7,5 procent. Dat is al met al toch geen situatie om premieverlaging in af te dwingen? Men is verschrikkelijk optimistisch."

Genant

Uiteraard gaan alleen werknemers en werkgevers over de hoogte van de premies. Was het toeval dat het ABP, het fonds waarbij de overheid als werkgever is betrokken, een dag voor Prinsjesdag toch bekendmaakte dat de premies omlaag zouden gaan? "Een genante vertoning" vond De Lange dat. "Er zal heel veel druk op het ABP zijn uitgeoefend, waarbij wat mij betreft de overheid zijn verschillende rollen niet goed uit elkaar heeft gehouden."

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen

Dossiers: Prinsjesdag 2013

0

Gerelateerde artikelen