De grootste energieverbruikers verbruiken samen ongeveer 20 procent van het gas en een derde van alle elektriciteit. Toch betalen zij nog geen 2,5 procent mee aan de energiebelasting. Door de energiebelasting voor grote bedrijven te verhogen, ontstaat een grotere prikkel om energie te besparen. Dat stelt stichting Stimular, een kenniscentrum over duurzaam ondernemen.

Uit een analyse van Nu.nl blijkt dat de zware industrie een veel lager belastingtarief betaalt dan huishoudens en kleine bedrijven. Wie minder dan 170.000 kuub gas per jaar gebruikt, betaalt 49 cent belasting per kuub. Boven de 10 miljoen kuub betalen bedrijven nog maar 4 cent: twaalf keer minder.

Het verschil is bij elektriciteit nog groter: onder de 10.000 kilowattuur betaal je 12,5 cent, boven de 10 miljoen is het tarief nog maar 0,1 cent. Ruim honderd keer minder.

Kleine ondernemers, die samen veel minder energie verbruiken, betalen dus bijna de helft van de totale energiebelasting. Voor kleine ondernemers is het energieverbruik een grote kostenpost. "Juist omdat zij veel energiebelasting betalen, verdienen energiemaatregelen zich snel terug. We zien dan ook dat juist de kleine ondernemers afgelopen jaren veel energie hebben bespaard en zelf hun eigen energie zijn gaan opwekken", zo zegt Stimular.

Omdat de grote bedrijven nauwelijks energiebelasting betalen, zijn energiemaatregelen voor hen minder snel rendabel. Daarom is veel subsidie nodig om de grootste energieverbruikers energie te laten besparen, zo redeneert Stimular. "Die subsidie wordt dan weer grotendeels opgebracht door de kleine ondernemers en huishoudens, via de energiebelasting die zij betalen. Een eerlijkere verdeling zal het draagvlak voor klimaatbeleid vergroten."

Het kenniscentrum vindt dat een verhoging van de energiebelasting een goed middel is om te zorgen dat het ook voor grote bedrijven gaat lonen om slimmer om te gaan met energie, zonder dat de kleine bedrijven en huishoudens hier voor opdraaien.

Bron: Stimular/Nu.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

223

Gerelateerde artikelen