Uit cijfers van de nieuwe Keuzegids universiteiten blijkt dat in het collegejaar 2020-2021 een recordaantal van 6.403 studenten hebben gekozen voor de bacheloropleiding rechtsgeleerdheid. Mogelijk heeft de toeslagenaffaire en de discussie over de Nederlandse rechtsstaat in tijden van crisis het belang van het vak benadrukt, aldus de Keuzegids.
Behalve de ontwikkelingen in de toeslagenaffaire kan volgens de Keuzegids ook de moeilijkere oriëntatie voor studenten door de coronamaatregelen hebben meegespeeld in de toename. Rechtsgeleerdheid trekt altijd al veel twijfelaars. Een jaar eerder kozen startende studenten nog het meest voor psychologie.
Maatschappelijke ontwikkelingen zijn steeds vaker van invloed op de keuze van beginnende studenten. Generatie Z, de generatie die op dit moment voor een studiekeuze staat, kenmerkt zich door maatschappelijke betrokkenheid. Ze zijn opgegroeid met grote thema’s als de klimaatcrisis, de genderdiscussie en kansenongelijkheid. Hierdoor zijn naast rechtsgeleerdheid ook de studie sociologie en andere sociale studies, alsmede pedagogische wetenschappen populair.
In het collegejaar 2019-2020 zijn bijna 1.000 meer studenten begonnen aan de bacheloropleiding rechtsgeleerdheid dan het jaar daarvoor. Dit is een stijging van 17%. Opvallend is de sterke groei bij Universiteit Utrecht. Daar hebben ruim 400 rechtenstudenten meer dan in studiejaar 2019-2020 zich aangemeld.
In het collegejaar 2020-2021 stond volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) een recordaantal van 340.700 bachelor- en masterstudenten ingeschreven bij een universiteit.
Bron: ANP/ Keuzegids
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen