KLM heeft honderden piloten in dienst die in het buitenland wonen en daardoor veel minder inkomstenbelasting betalen in Nederland. Dat meldt Nieuwsuur. Partijen in de Tweede Kamer zijn boos dat KLM de vruchten plukt van staatssteun, terwijl zij met goedkope woon-werkvluchten belastingontwijking faciliteert voor haar werknemers.

Uit het onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat ongeveer 350 van de ruim 3.000 piloten van KLM in het buitenland wonen en goedkoop naar Schiphol vliegen om daar te werken. Met name Spanje is populair. Piloten kunnen daar een vrijstelling krijgen van tienduizenden euro’s aan inkomstenbelasting. De constructie wordt zo vaak gebruikt, dat een Amsterdamse belastingadviseur een vaste samenwerking heeft met een kantoor in Spanje om Nederlandse piloten bij te staan.

KLM kwam ook al in opspraak door de voorgenomen verhoging van de bonus van topman Pieters Elbers, terwijl de overheid op het punt staat miljarden euro’s staatssteun aan het bedrijf uit te geven. De voorgenomen verhoging is na alle kritiek inmiddels geschrapt.

AirFrance-KLM staat op het punt gered te worden door de Franse en Nederlandse overheid vanwege de enorme terugloop aan vluchten door de coronacrisis. Momenteel zou een bedrag van 18 miljard euro aan bankleningen besproken worden. Nederland en Frankrijk zouden dan voor deze leningen garant staan. Verschillende partijen, waaronder regeringspartij D66, willen KLM alleen maar steunen als er harde voorwaarden worden gesteld.

Bron: Nu.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Corona

6

Gerelateerde artikelen