Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die zij moeten betalen als zij een werknemer ontslaan wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Daarbij moeten zij wel rekening houden met het opzegverbod gedurende de eerste 104 weken ziekte. De compensatieregeling geldt ook als de arbeidsovereenkomst vanwege de langdurige arbeidsongeschiktheid met wederzijds goedvinden is beëindigd. Minister Koolmees (SZW) verduidelijkt dit in antwoorden op Kamervragen hierover.
Werkgevers die gebruik kunnen maken van de regeling ontvangen een compensatie voor de betaalde wettelijke transitievergoeding of van de loondoorbetaling bij ziekte als dit bedrag lager is dan de betaalde transitievergoeding. Voor het aanvragen van de compensatie is geen grens gesteld aan de omvang van de onderneming van de werkgever.
Tegemoetkomingen
In zijn antwoorden gaat Koolmees ook in op andere tegemoetkomingen voor de verschuldigde transitievergoeding. Zo is er een overbruggingsregeling voor werkgevers met financiële problemen die minder dan 25 werknemers in dienst hebben. Zij hoeven de dienstjaren vóór 1 mei 2013 van werknemers niet mee te rekenen voor het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding. Deze overbruggingsregeling is tijdelijk en vervalt per 1 januari 2020.
Tot slot zijn kleine werkgevers uitgezonderd van de hogere transitievergoeding die tot 1 januari 2020 moet worden betaald aan werknemers van 50 jaar en ouder.
Bron: Fiscaal+
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Arbeidsrecht