Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers een compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij ontslag van langdurig arbeidsongeschikte werknemers. UWV adviseert werkgevers om nu al bewijsstukken hiervoor te verzamelen.

Op 20 juli 2018 is de wet met maatregelen voor de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden en langdurige arbeidsongeschiktheid in het Staatsblad verschenen. Deze wet regelt onder andere een compensatie voor de transitievergoeding die werkgevers moeten betalen bij ontslag van langdurig zieke werknemers. Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers met terugwerkende kracht deze compensatie aanvragen voor dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015. Er komt nog een regeling voor de aanvraagprocedure en de verstrekking van de vergoeding.

Bewijsstukken

Op het moment dat de regelgeving ingaat, kunnen werkgevers een aanvraag doen. Bij de aanvraag moet de werkgever met documenten kunnen aantonen dat het dienstverband is beëindigd en dat de transitievergoeding is betaald. UWV adviseert daarom om vanaf nu bewijsstukken te verzamelen en deze goed te bewaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de arbeidsovereenkomst, stukken waaruit blijkt dat deze overeenkomst is beëindigd vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid (zoals de ontslagvergunning of de beëindigingsovereenkomst), gebruikte gegevens voor de berekening van de transitievergoeding en het betalingsbewijs van deze vergoeding.

Bron: Fiscaal+

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

94

Gerelateerde artikelen