Een akkoord tussen werkgevers, vakbonden en kabinet over hervormingen van de arbeidsmarkt zit er nog niet in. Er wordt nog te verschillend gekeken naar de manier waarop het anders moet. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moest dat vrijdag erkennen na een reeks gesprekken met organisaties van werkgevers en werknemers. Hij ziet echter ruimte om in overleg te blijven om de plannen van het kabinet verder uit te werken. De bewindsman gaat daarom de komende tijd bepaalde onderwerpen apart aanpakken, in de hoop zo wel doorbraken en compromissen te kunnen bereiken. Eén van die onderwerpen is het zzp-kwalificatievraagstuk.

Het regeerakkoord heeft de richting van het ZZP-kwalificatievraagstuk benoemd. Het streven is dat de benodigde wetgeving grotendeels per 2020 in werking treedt. Voor opdrachtgevers zal duidelijkheid worden geschapen over de arbeidsrelatie door middel van de invoering van de opdrachtgeversverklaring, die verkregen kan worden na het invullen van een nog te ontwikkelen webmodule. In die webmodule zal het gezagscriterium, als onderdeel van de arbeidsovereenkomst, zo veel mogelijk worden verduidelijkt. Daarmee heeft de opdrachtgever zekerheid over het (niet) verschuldigd zijn van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen zolang inderdaad wordt gewerkt conform ingevulde antwoorden in de webmodule.

Het kabinet treft daarnaast maatregelen die er op zien dat schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt voorkomen en professionals aan de bovenkant meer ruimte krijgen. Het streven is de specifieke maatregelen, bedoeld voor de onderkant en de bovenkant, alsmede de opdrachtgeversverklaring per 1 januari 2020 in werking te laten treden. Het kabinet acht het daarbij – zoals in het regeerakkoord gesteld- van groot belang om bij de concrete uitwerking hiervan sociale partners en veldpartijen te betrekken.
 
Naast het verduidelijken van het gezagscriterium ten behoeve van de webmodule zal het kabinet de wet zo aanpassen dat gezag voortaan meer getoetst wordt op basis van materiële in plaats van formele omstandigheden. Dit is complexe materie die potentieel alle werkenden raakt. Om de introductie van de andere maatregelen hiermee niet te belasten, pakt het kabinet dit separaat, maar voortvarend op.
 

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

0

Gerelateerde artikelen