Ondernemers die in 2019 btw hebben betaald in een ander EU-land, moeten vóór 1 oktober 2020 deze btw terugvragen. De Nederlandse Belastingdienst stuurt het verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waarvan de ondernemer btw terugvraagt. Als het verzoek na 30 september 2020 binnenkomt bij de Belastingdienst, kan het zijn dat het andere EU-land het verzoek niet meer in behandeling neemt.

Een ondernemer kan de btw terugvragen uit een EU-land als hij aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Zijn onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Hij hoeft in het EU-land waar hij btw terugvraagt, geen btw-aangifte te doen. Is dat wel het geval dan kan hij de btw in die aangifte als voorbelasting aftrekken.
  • De ondernemer gebruikt de goederen en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten.

Een 'verklaring van hoedanigheid' (een verklaring dat iemand ondernemer is voor de btw) is niet meer nodig.

Inloggen

Een ondernemer heeft inloggegevens nodig als hij btw wil terugvragen. Dat geldt ook voor een belastingadviseur als hij de btw terugvraagt voor zijn klanten. Inloggegevens kan de belastingadviseur aanvragen met het formulier 'Aanvraag inloggegevens intermediairs voor terugvragen btw uit andere EU-landen'.

Let op!
Als een belastingadviseur voor een ondernemer btw terugvraagt uit andere EU-landen, heeft de ondernemer zelf ook inloggegevens voor zijn account nodig. Met het hulpmiddel 'Aanvraag inloggegevens voor terugvragen btw uit andere EU-landen' kan de adviseur de ondernemer wijzen op het juiste formulier. De ondernemer vindt in zijn account bij ‘Instellingen’ de mogelijkheid om de adviseur te machtigen.

Beschikking

De ondernemer ontvangt binnen vier maanden na het verzoek een beschikking van de belastingdienst van het EU-land waar de btw is betaald. In de beschikking staat of het verzoek is goedgekeurd, afgekeurd of gedeeltelijk is goedgekeurd. Als het verzoek is goedgekeurd, betaalt de belastingdienst van dat EU-land het bedrag uiterlijk binnen 10 werkdagen na het verstrijken van de viermaandentermijn terug. Als meer informatie nodig is om het teruggaafverzoek te beoordelen, kan dat die termijn verlengen.

Beschikking of betaling is niet op tijd

Krijgt een ondernemer de beschikking of de betaling niet op tijd, neem dan contact op met de belastingdienst van het betreffende EU-land. Raadpleeg hiervoor de internetsite van de EU. Als de uiterlijke uitbetalingstermijn is verstreken en de ondernemer heeft nog geen geld gekregen, kan hij in aanmerking komen voor een rentevergoeding.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

3

Gerelateerde artikelen