Op 24 maart 2021 heeft het kabinet het wetsvoorstel Wet invoering conditionele bronbelasting op dividenden ingediend. Hiermee wil het kabinet een aanvullende bronbelasting op dividenden naar laagbelastende jurisdicties en in misbruiksituaties invoeren. Hoe zit dit wetsvoorstel in elkaar en welke gevolgen heeft het voor de praktijk?
Specialist Charlie Bruijsten geeft antwoord op deze vragen in het nieuwe thema Bronbelasting op dividenden op de Navigator. Aan het eind wijst de auteur op enkele aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor de (internationale) adviespraktijk, waaronder het punt dat bij een aandelenruil, splitsing of fusie mogelijk fiscaal niet erkend kapitaal kan ontstaan. Enkele andere aandachtspunten zijn:
- Dividend kan zowel onder de dividendbelasting als de bronbelasting vallen. Let op de samenloopregeling.
- Let op het tijdig doen van aangifte en het tijdig afdragen van de bronbelasting. Er geldt een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de niet-betaalde bronbelasting.
De auteur zal eventuele wijzigingen van dit wetsvoorstel tijdens het parlementaire proces verwerken in nieuwe, geactualiseerde versies.
------------------
De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebied, staat op een speciale pagina van TaxLive.
Bron: Redactie TaxLive