Sinds 1 januari 2023 geldt de Europese richtlijn DAC7 waarbij exploitanten van digitale platformen de verplichting hebben om gegevens over de verkopers, de platformgebruikers, aan de belastingdiensten van de Europese lidstaten door te geven. Een van die platforms is het Litouwse Vinted, een populaire online marktplaats voor tweedehands kleding. Libelle waarschuwt haar lezers dat Vinted de 'fiscus laat meekijken'.
Het vrouwentijdschrift schrijft dat vanaf januari 2024 Vinted aan de Belastingdienst gaat doorgeven hoeveel omzet gebruikers hebben gemaakt op het platform. Feitelijk klopt dat maar het betreft hier de rapportageverplichting van de verzamelde inlichtingen over het kalenderjaar 2023. Over 2023 hoeft een platform overigens alleen de gegevens aan te leveren van nieuw geregistreerde verkopers in dat jaar. Vanaf 1 januari 2024 moet dat van alle geregistreerde verkopers op een platform.
De Belastingdienst heeft voor digitale platforms een tijdlijn samengesteld met een actielijst voor de voorbereidingen en een overzicht van andere mogelijke acties om aan de verplichtingen van DAC7 te voldoen.
Doel van de Europese richtlijn is meer fiscale transparantie en betere handhaving van de fiscale wetgeving. Uit onderzoek is gebleken dat verkopers die op platforms actief zijn (vaak zzp’ers) niet altijd hun inkomsten aangeven bij de fiscus of, als ze ondernemer zijn, voldoen aan hun btw-verplichtingen. Daarnaast beschikken de Europese belastingdiensten niet over data om te controleren of verkopers op een correcte manier hun belastingen aangeven en betalen. DAC7 biedt daar een oplossing voor.
In het tijdschriftartikel wordt aandacht besteed aan de vraag wanneer een verkoper wel of niet aan fiscale verplichtingen moet voldoen. "Als je het alleen hobbymatig of in privésfeer doet, ben je geen ondernemer en hoef je geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Dat wordt anders als je het op grotere schaal doet en winst kunt verwachten.” Vinted legt volgens eigen zeggen de fiscale lat bij verkopers die meer dan 30 items óf voor meer dan 2.000 euro hebben verkocht.
Bron: Libelle/Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht