Ondernemers die een bedrijf hebben overgenomen dat werknemers in dienst heeft met recht op een loonkostenvoordeel, kunnen bezwaar maken tegen de beschikking ‘Wet tegemoetkomingen loondomein’ (Wtl) 2022. Mogelijk komt de overnemende werkgever toch in aanmerking voor de WTL.

In de beschikking van de Belastingdienst is er namelijk van uitgegaan dat bij de overgang van een onderneming het recht op een loonkostenvoordeel niet overgaat naar de overnemende werkgever. Volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad gaat dit recht wél over naar de overnemende werkgever. De Hoge Raad gaat hierover nog uitspraak doen. Bij een tijdig bezwaar kunnen deze groep werkgevers mogelijk toch het LKV voor overgenomen werknemers krijgen als de Hoge Raad beslist dat het recht op LKV overgaat naar de overnemende werkgever.

Van overgang van een onderneming is bijvoorbeeld sprake bij een fusie of bij de inbreng van een eenmanszaak in een bv. De advocaat-generaal komt daarbij tot de volgende conclusie:

  • De overnemende werkgever zet de dienstbetrekking voort die de werknemer met de overdragende werkgever had.
  • Als de overdragende werkgever recht had op een LKV voor 1 of meer werknemers, dan heeft de overnemende werkgever van die werknemer(s) dat ook voor de resterende duur van het LKV.
  • De doelgroepverklaring blijft geldig, ook al staat daar de naam van de overdragende werkgever op.

De uitspraak van de Hoge Raad gaat misschien ook gelden voor contractovernames waarbij de arbeidsovereenkomst met de werknemer ongewijzigd wordt voortgezet. Contractovername wil zeggen dat de nieuwe werkgever alle rechten en plichten overneemt die voor de werknemer volgen uit de arbeidsovereenkomst met de oude werkgever, en dat de werknemer hetzelfde werk blijft doen met dezelfde arbeidsvoorwaarden.

De Hoge Raad beslist waarschijnlijk dit najaar. Zolang er nog geen uitspraak is, blijft de Belastingdienst vinden dat een LKV bij de overgang van een onderneming en bij contractovername niet mee overgaat naar de overnemende werkgever. Dat is ook het uitgangspunt bij de berekening van de LKV's in de beschikking Wtl over 2022.

Bezwaar

De betreffende werkgevers kunnen op de gebruikelijke manier bezwaar maken tegen hun beschikking Wtl over 2022 via het formulier 'Bezwaar Loonheffingen'. Zorg dat het bezwaar binnen 6 weken na de datum van de beschikking bij de Belastingdienst binnen is. Denk daarbij aan het volgende:

  • Verwijs in het bezwaar naar de procedure bij de Hoge Raad (ECLI:NL:PHR:2023:341).
  • Geef aan over welke werknemers het bezwaar gaat.
  • Geef per werknemer aan om welk LKV het gaat.
  • Voeg de doelgroepverklaring van deze werknemers toe.

Stuur het bezwaar naar:

Belastingdienst/Centrale administratieve processen
Postbus 8738
4820 BA Breda

Zodra de Hoge Raad de conclusie van de advocaat-generaal overneemt, dan neemt de Belastingdienst het bezwaar inhoudelijk in behandeling. Als dat niet het geval is wordt het bezwaar afgewezen.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Sociale zekerheid algemeen

101

Gerelateerde artikelen