De Bond voor Belastingbetalers wil dat belastingplichtigen vijf jaar lang het recht krijgen de verdeling van gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten aan te passen in hun aangifte. Die oproep doet de bond in het FD. Het blijkt dat een fors deel van de belastingplichtigen door fouten in de verdeling per abuis meer bijdraagt aan de schatkist dan nodig is.

De fouten komen naar boven drijven in de Aangiftecheck van de bond, een gratis applicatie waarmee mensen hun aangifte inkomstenbelasting kunnen controleren op de vijf meest vergeten fiscale voordelen. De tool kijkt onder meer naar de beste verdeling, vergeten kortingen, recht op toeslagen en het optimaal gebruik van aftrekposten, zoals giften.

Bondsvoorzitter Jurgen de Vries zegt in de krant dat de controle van de 40.000 aangiften in de applicatie de belastingbetalers ruim € 2,1 miljoen heeft gescheeld. Dat is een gemiddelde besparing van ongeveer € 220.

De normale periode voor herstel van fouten en aanvullen van gegevens in de aangifte is vijf jaar. Alleen voor de inkomens- en aftrekverdeling is een uitzondering gemaakt. Als belastingplichtigen voor eind april hun aangifte hebben gedaan, krijgen zij uiterlijk 1 juli hun definitieve aanslag. Daarna kan er niets meer aan de verdeling worden veranderd. De bond wil nu dat de herstelperiode van vijf jaar ook gaat gelden voor de gemeenschappelijke verdeling.

Coronahulp belastingvrij

De applicatie controleert ook of de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) of TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) niet per ongeluk onder de inkomsten zijn gecategoriseerd in de aangifte. Deze vergoedingen zouden dan ten onrechte belast worden terwijl het om belastingvrije vergoedingen gaat.

Kijk op de website van de applicatie op welke aangifterisico's nog meer wordt gecontroleerd.

Bron: FD/Aangiftecheck.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

11

Gerelateerde artikelen