Op 1 september 2016 treedt de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden in werking. Hierdoor kunnen erfgenamen hun privévermogen beter beschermen tegen een onverwachte schuld uit een erfenis.
Hoe is de situatie nu?
In het bestaande stelsel kan een erfgenaam de nalatenschap verwerpen of aanvaarden. Een aanvaarding kan op twee manieren: zuiver of onder voorrecht van boedelbeschrijving (beneficiair). Bij zuivere aanvaarding kunnen schuldeisers zich ook verhalen op het privévermogen van de erfgenaam als de nalatenschap van erflater niet toereikend is om zijn/haar schulden te voldoen. Dit geldt in beginsel ook voor nadien opgekomen onbekende schulden. Bij beneficiaire aanvaarding is een erfgenaam alleen met geërfd vermogen aansprakelijk voor schulden van de nalatenschap.
Zuivere aanvaarding kan blijken uit een (schriftelijke) verklaring, maar het kan ook voorkomen dat een erfgenaam onbewust de nalatenschap zuiver heeft aanvaard door bepaalde gedragingen . Dit is bijvoorbeeld het geval als de erfgenaam over goederen van de nalatenschap beschikt. Verwerping of beneficiaire aanvaarding is dan in beginsel niet meer mogelijk.
Hoe wordt het straks?
Vanaf 1 september 2016 is pas sprake van zuivere aanvaarding als de erfgename goederen verkoopt, bezwaart of op andere wijze aan het verhaal van schuldeisers onttrekt. Daarnaast komt er een uitzondering voor gevallen waarbij een erfgenaam na zuivere aanvaarding wordt geconfronteerd met een onverwachte schuld van de nalatenschap. De erfgenaam kan dan onder voorwaarden door de kantonrechter worden gemachtigd de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden, dan wel worden ontheven van de verplichting de schuld uit zijn privévermogen te voldoen.
Bron: Mazars
0