Belastingverlaging voor de hoogste inkomens veroorzaakt meer ongelijkheid en draagt niet bij aan de welvaart van lagere inkomens en middeninkomens, stellen onderzoekers in een studie naar de rijkste landen in de wereld. Die kan worden gezien als een streep door de zogeheten 'trickle-down economics', de theorie achter het economisch beleid van onder anderen de Amerikaanse presidenten Ronald Reagan en Donald Trump. Volgens die theorie komt geld dat de rijken niet aan belasting hoeven te betalen via bestedingen uiteindelijk bij de lagere inkomens terecht.

Onderzoekers David Hope (London School of Economics) en Julian Limberg (King's College London) stellen dat belastingverlagingen voor de allerrijksten in de afgelopen 50 jaar alleen de allerrijksten hebben geholpen, en niet hebben gezorgd voor meer banen of economische groei. "Beleidsmakers moeten zich geen zorgen maken dat het verhogen van de belasting voor de rijken om de financiële kosten van de pandemie te dekken hun economieën schaadt", heeft Hope gezegd in een interview. De auteurs van de studie onderzochten de effecten van belastingen op inkomen, kapitaal en activa in 18 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De bevinding is goed nieuws voor bijvoorbeeld de Britse minister van Financiën Rishi Sunak, die de belastingen op kapitaal mogelijk wil verhogen om het begrotingstekort enigszins omlaag te krijgen. Zo'n belastingverhoging zal onevenredig op het conto van de rijkste Britten komen. De bevindingen suggereren ook dat plannen voor een eenmalige vermogensbelasting van 5 procent voor de 8 miljoen rijkste Britten de economie van het Verenigd Koninkrijk geen onherstelbare schade zal toebrengen. Zo'n eenmalige belasting werd vorige week door een commissie voorgesteld.

De conclusies van Hope en Limberg geven argumenten tegen redeneringen die vooral vaak klinken in politieke debatten in de Verenigde Staten. Met name de Republikeinen stellen vaak dat beleid dat de rijksten helpt, uiteindelijk ook goed is voor de rest van de economie. De tijdsspanne van de studie loopt tot 2015, maar onderzoeker Hope zegt dat de conclusies ook toepasbaar zijn op de belastingverlaging voor de rijksten die president Trump in 2017 doorvoerde.

Bron: ANP/Bloomberg

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen