Het loskoppelen van inhoudelijke vernieuwing van rechtspraak en verplicht digitaal procederen, is onverstandig. Als dit zou gebeuren, moeten Rechtspraak, advocaten, gerechtsdeurwaarders en andere organisaties hun manier van werken tweemaal in korte tijd veranderen. Dat is niet efficiënt en zou bovendien leiden tot het zwaarder belasten van organisaties dan nodig is.
Dat schrijft minister Opstelten in een reactie op het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel dat modernisering van rechtspraak mogelijk maakt (zie het advies met daaronder de reactie op de website van de Raad van State). Dit wetsvoorstel is maandag door de minister van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer gestuurd. Belangrijkste doelstelling is procedures in het bestuursrecht (waarbij een overheidsorgaan is betrokken) en civiel recht (burgers en/of organisaties onderling), sneller, begrijpelijker en eenvoudiger te maken.

Koppeling

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, onderschrijft het wetsvoorstel inhoudelijk. Maar hij vraagt zich wel af of inhoudelijke vernieuwing (eenvoudigere en meer uniforme procedures in civiel recht en bestuursrecht, de zogenoemde basisprocedure) gekoppeld moet worden aan digitalisering. Voor professionele partijen als advocaten wordt digitaal procederen verplicht. Particulieren kunnen op papier blijven procederen, als zij daar de voorkeur aan geven. Opstelten wijst er in zijn reactie op dat het loskoppelen van vernieuwing en digitalisering "met name (zou) leiden tot een overbelasting van de organisatie van de gerechten, maar ook tot een zwaar beroep op de ketenpartners".  

Ook inhoudelijke bezwaren

Behalve het praktische bezwaar dat organisaties in korte tijd tweemaal nieuwe werkprocessen moeten invoeren (eerst op nieuwe wijze op papier procederen, daarna op de nieuwe wijze digitaal), zijn er volgens de minister ook inhoudelijke bezwaren tegen het loskoppelen van vernieuwing en digitalisering. Hij wijst er in dit verband op dat de nieuwe basisprocedure een aantal andere uitgangspunten kent. Hierdoor is loskoppeling van vereenvoudiging en digitalisering "niet goed denkbaar zonder ingrijpende lastenverzwaring voor de gerechten".

Bron: de Rechtspraak

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

0

Gerelateerde artikelen