Frankrijk is klaar om volgend jaar door te gaan met een wereldwijde minimumbelasting voor multinationals als er geen Europees akkoord kan worden bereikt. Dat zegt de Franse minister van Financiën Bruno le Maire in een interview met de krant Le Parisien. Volgens Le Maire zouden Nederland, Italië, Spanje en Duitsland volgen.
Staatssecretaris Van Rij van Financiën gaf recent nog aan dat Nederland nog steeds de voorkeur heeft om met 27 lidstaten een akkoord te bereiken over het richtlijnvoorstel Pijler 2 maar Hongarije blokkeert momenteel een raadsakkoord. Steeds meer EU-lidstaten hebben hun geduld met Hongarije over de kwestie verloren en roepen op tot andere maatregelen.
Voor de invoering van een EU-richtlijn voor een minimum belastingtarief is instemming van alle 27 landen nodig maar er bestaat ook een procedure die, als minstens negen landen meedoen, 'nauwere samenwerking' heet. Met deze systematiek kan een akkoord worden bereikt over invoering van de richtlijn met een beperktere groep lidstaten. Een andere optie betreft gecoördineerde implementatie. Hierbij zal een beperkt aantal lidstaten de implementatie in hun nationale wetten met elkaar afstemmen zodat deze zoveel mogelijk met elkaar overeenkomt.
"Als er tegen december geen Europese oplossing komt, zal Frankrijk begin 2023 een wereldwijde minimumtarief van 15 procent invoeren via een nationale wet", zegt Le Maire. De Franse president Emmanuel Macron geeft net als Nederland prioriteit aan een EU-versie van de minimumbelasting maar als Hongarije een EU-brede deal blijft tegenwerken zit er volgens de Fransen niets anders op om het richtlijnvoorstel gecoördineerd met andere landen nationaal in te voeren.
Le Maire: "We hebben de verzekering gekregen van Nederland, Italië, Spanje en Duitsland dat ook zij deze belasting binnen hetzelfde tijdsbestek zullen invoeren". In 2019, toen de OESO-besprekingen weinig vooruitgang boekten, voerde Frankrijk zijn eigen nationale belasting in op de digitale inkomsten van grote bedrijven. De belasting levert Frankrijk inmiddels 591 miljoen euro op in 2022 en 670 miljoen euro in 2023.
Nederland is inmiddels een internetconsultatie gestart voor implementatie van de Europese Richtlijn.
Bron: Le Parisien/Bloomberg
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht
Focus: Focus
Carrousel: Carrousel