Vanwege de beëindiging van het btw-convenant op 31 december 2020 tussen de Belastingdienst en de bloemistenbranche over de btw-berekening van samengestelde producten (bloem/plant met vaas/ondergrond/lint enzovoort) heeft de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) nieuwe btw-afspraken gemaakt.

Het convenant bestaat sinds 2012 en bestaat uit bindende afspraken over de btw voor bloemenwinkels bij samengestelde producten die zowel in het hoge als lage tarief vallen. Voor de ondernemers en de Belastingdienst had dit een relatieve eenvoud tot gevolg. De reden van beëindiging ligt in het feit dat het juridisch gezien voor het Ministerie van Financiën niet meer mogelijk is om nieuwe convenanten af te sluiten of lopende convenanten te verlengen.

Vanaf volgend jaar gaat de bloemistenbranche gezien de branche, omzetverhoudingen en werkwijzen de zogenoemde forfaitaire methode 2 hanteren.  Hierbij gelden de volgende regels:

  • De inkopen worden gesplitst naar de verschillende tarieven.
  • Vervolgens wordt de verkoopwaarde (incl. btw) van de inkopen van één tariefgroep (in geval van bloemisten is dit tariefgroep hoog) bepaald, dit op basis van een aannemelijke/aangetoonde vaste opslag.
  • Van de totale verkopen wordt een bedrag dat gelijk is aan de berekende verkoopwaarde toegerekend aan de verkopen van de goederen van die tariefgroep.
  • Het resterende gedeelte van de verkopen wordt toegerekend aan de andere tariefgroep (zijnde de verkopen laag, is bloemen/planten).

De branchegemiddelde opslag voor hoog-btw-producten is vastgesteld op 50 procent.

Bron: VBW

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

75

Gerelateerde artikelen