Het Europees Parlement heeft een wet goedgekeurd die multinationals verplicht openbaar te maken hoeveel belasting zij betalen in elk EU-land. Deze informatie wordt ook op het internet toegankelijk gemaakt. Hiermee wordt belastingontwijking door multinationals verder voorkomen.
De nieuwe richtlijn geldt voor multinationals, en hun dochterondernemingen, met jaarlijkse inkomsten van meer dan € 750 miljoen die in meer dan één EU-land werkzaam zijn. Zij moeten per land rapporteren over de aard van de bedrijfsactiviteiten, het aantal voltijdse medewerkers, de netto-omzet, het bedrag van de toerekenbare en betaalde winstbelasting en de gecumuleerde winst.
Dochterondernemingen en filialen waarvan de jaarlijkse inkomsten onder de drempelwaarde komen, moeten ook hun belastinginformatie bekendmaken als vermoed wordt dat zij uitsluitend bestaan om de onderneming te helpen de nieuwe rapportagevereisten te ontwijken.
Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de belastingcommissie van het EU-parlement, is al lang voorvechter van deze wet. "Belastingontwijkende adviseurs en multinationals weten dat ze fout zitten", zegt hij. "Het risico voor imagoschade zal ze dwingen om op een andere manier naar hun belastingafdracht te kijken. Niet als een kostenpost, maar als de consequentie van hun succes, en een kans om bij te dragen aan de samenleving."
"Apple betaalde 0,005 procent winstbelasting, Google 0,02 en Shell zelfs helemaal niets. Dit is onacceptabel, maar kwam pas naar buiten na grote publieke druk, lang onderzoek of een lek", stelt hij. "Met deze wet moet ieder bedrijf laten zien hoeveel belasting het betaalt in de landen waar het actief is. Zo zie je in één oogopslag welk bedrijf verkeerd bezig is."
De richtlijn treedt in werking twintig dagen na bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU. De lidstaten hebben daarna achttien maanden de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten. Dit betekent dat bedrijven medio 2024 aan de eerste bepalingen van de richtlijn zullen moeten voldoen.
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht