In een op 10 januari 2020 gepubliceerde Kamerbrief geeft minister Koolmees (SZW) extra uitleg over de nieuwe uniforme wachttijd in de Regeling onwerkbaar weer. Deze is per 1 januari 2020 ingevoerd. De wachttijd bedraagt 2 dagen als in het winterseizoen niet kan worden gewerkt door vorst, ijzel of sneeuwval. Bij langdurige regen geldt een wachttijd van 19 dagen.

Reden om een uniforme wachttijd bij onwerkbaar weer in te voeren is het vervallen van de WW-sectorfondsen. Per 1 januari 2020 vindt WW-premiedifferentiatie plaats naar de aard van het contract. Dit is een van de maatregelen uit de Wet arbeidsmarkt in balans.

Het vervallen van de sectorfondsen heeft gevolgen voor WW-uitkeringen wegens onwerkbaar weer. Minister Koolmees wil voorkomen dat sectoren die te maken hebben met onwerkbaar weer op termijn allemaal in de cao's zullen kiezen voor nul wachtdagen. Daarom heeft hij een uniforme wachttijd van twee dagen en van 19 dagen ingevoerd in de Regeling onwerkbaar weer. De wachttijd van 2 dagen geldt als door vorst, ijzel of sneeuwval in het winterseizoen (van 1 november tot en met 31 maart) niet kan worden gewerkt. Voor onwerkbaar weer wegens langdurige regen geldt een wachttijd van 19 dagen.

Na de wachtdagen is de werkgever vrijgesteld van de loondoorbetalingsplicht en kan, met inachtneming van de betreffende cao, een beroep worden gedaan op een WW-uitkering wegens buitengewone natuurlijke omstandigheden.

Dagelijkse melding

Werkgevers moeten dagelijks een melding doen van het onwerkbare weer bij het UWV. UWV controleert aan de hand van KNMI-gegevens of de gemelde onwerkbare weersomstandigheden zich daadwerkelijk voordoen en zal steekproefsgewijs controleren of er inderdaad geen werkzaamheden worden verricht.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Salarisadministratie, Arbeidsrecht, Internationale sociale zekerheid

2

Gerelateerde artikelen