De NOB vraagt de rol van de belastingadviseur als poortwachter te heroverwegen voor wat betreft het onderdeel gegevensdeling tussen instellingen. Dit schrijft de Orde in de reactie op het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen. De invulling van de rol van poortwachter schiet voor dit onderdeel zijn doel voorbij. De NOB constateert ook eerder een lastenverzwaring dan lastenverlichting door de navraagverplichting door de belastingadviseur. 

Het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen beoogt gegevensdeling mogelijk te maken tussen instellingen behorend tot dezelfde categorie in het kader van het cliëntenonderzoek bij een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme. De belastingadviseur is volledig afhankelijk van de medewerking van de klant, aldus de Orde. Kwaadwillende klanten zullen geen mededelingen doen over een andere belastingadviseur bij wie diensten door hem of haar zijn afgenomen. Omdat het wetsvoorstel juist beoogt de kans te verkleinen dat een kwaadwillende klant door middel van shopgedrag toegang krijgt tot het financiële stelsel meent de NOB dat het voorstel zijn doel voorbijschiet.

De NOB vraagt om verduidelijking en/of toelichting op onderdelen van het wetsvoorstel. Zo vraagt de Orde om toelichting op het punt van de informatieverplichting. Is een belastingadviseur verplicht informatie te verstrekken aan een belastingadviseur die niet is aangesloten bij een beroepsorganisatie? De andere verzoeken om verduidelijking of toelichting gaan over de navraagverplichting, de rechtsgeldige vertegenwoordiging en de relevante risicobeheersing bij de informatieplicht. De NOB vraagt het kabinet uit praktische overwegingen een belastingadviseur enige tijd te gunnen om bestaande cliënten te informeren wanneer het voorstel in werking treedt.

Lees de hele reactie.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Carrousel: Carrousel

7

Gerelateerde artikelen