Ondernemers en zzp'ers zijn blij met de verruiming van de belastingmaatregelen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Een op de zes ondernemers (18 procent) vreest echter failliet te gaan door de coronacrisis. En vrijwel geen enkele ondernemer verwacht financiële problemen als gevolg van de coronacrisis te kunnen ontlopen.

Uit een onderzoek van EenVandaag onder 2100 ondernemers met personeel en zzp'ers blijkt naast de angst voor faillissement ook dat velen het onduidelijk vinden of ze overheidssteun kunnen krijgen.

Nu veel bedrijven nog langer gesloten moeten blijven, verwacht twee derde van de ondervraagde ondernemers (67 procent) de komende maanden in meerdere of mindere mate financiële problemen. Voor een kwart (24 procent) gaat het om grote geldproblemen. En voor sommigen dreigt dus een faillissement. Uit een peiling van de Kamer van Koophandel (KvK) blijken de cijfers nog somberder. Slechts 7 procent van de ruim 10.000 ondervraagde ondernemers denkt niet of nauwelijks in de geldproblemen te komen.

Een kweker vertelt: "Onze kassen staan vol, de investeringen zijn gedaan. Nu moet het geld voor het hele jaar verdiend worden, maar in plaats daarvan gaat alles de container in. Ik vrees het ergste als dit zo doorgaat."

Meedenken

Tegelijkertijd tonen de getroffen belastingmaatregelen aan dat het kabinet met ondernemers meedenkt. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ondernemers kunnen voor meer belastingen uitstel van betaling krijgen. Ook worden de aanvragen hiervoor versoepeld en kan er langer dan drie maanden uitstel worden aangevraagd. 

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën verduidelijkte en versoepelde het tijdelijke uitstelbeleid na signalen van ondernemers en hun fiscaal dienstverleners. Bedrijven konden al voor vier belastingen uitstel krijgen (inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting/btw). Daar komen er nu nog zeven bij waaronder de kansspelbelasting, accijns, assurantiebelasting en verhuurdersheffing.

Voor de energiebelasting is het anders geregeld. Energieleveranciers zullen tot en met juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw hierover in rekening brengen. Het gaat om bedrijven die maandelijks een factuur ontvangen. De regeling moet bijvoorbeeld de sierteelt helpen.

De ondernemingsorganisaties zijn vooral ook te spreken over het feit dat ondernemers hun aanvraag nu via een onlineformulier kunnen doen en dan ook gelijk voor alle andere belastingschulden die daar in de komende drie maanden bijkomen. Ze vinden het ook goed dat er een vereenvoudigde procedure komt voor kleine bedrijven die behoefte hebben aan uitstel voor meer dan drie maanden.

Bron: EenVandaag/VNO-NCW/MKB Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

1

Gerelateerde artikelen