Oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen opheldering over een adviescommissie bij de Belastingdienst, waar een reorganisatie helemaal uit de hand is gelopen.
De commissie werd vorig jaar zomer ingesteld door de hoogste baas van de Belastingdienst, Hans Leijtens. Die stapte vrijdag op, ruim een jaar na zijn aanstelling.
 
Het bestaan van de commissie, waarin overigens alleen ex-topambtenaar Arthur Docters van Leeuwen zit, is niet met de Tweede Kamer gedeeld, klaagde D66-parlementariër Steven van Weyenberg woensdag. De instelling van de commissie bleek uit een officiële bekendmaking dinsdag.
 
Van Weyenberg wil van het kabinet weten wat het doel is van de commissie. Ook vraagt hij zich af of de commissie nog wel nodig is nu de hele aansturing van de fiscus al is veranderd. Verder vindt hij dat verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) de bevindingen van de commissie ,,vanzelfsprekend'' met de Kamer moet delen.
 
Kamerlid Farshad Bashir van de grootste oppositiepartij SP noemt de zaak ,,erg opmerkelijk.'' Hij beschouwt het bestaan van de commissie als een ambtelijk onderzoek naar het functioneren van Wiebes, dat is stilgehouden.
 
Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is uiterst verbolgen over het ,,geheime'' onderzoek. Hij eist dat Wiebes meer openheid geeft. ,,Dit is de laatste kans voor Wiebes om alles te vertellen wat hij had moeten vertellen'', dreigt hij.
 
Een woordvoerder van de bewindsman benadrukt dat het om een intern onderzoek gaat. Wiebes zelf wees vorig jaar een zogenoemde commissie van wijzen aan om de hele besluitvorming bij de fiscus onder de loep te nemen.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen