In de Eerste Kamer zijn vragen gesteld over de gevolgen voor het partnerpensioen van de aftopping van het pensioengevend loon op € 100.000. Deze vragen zijn beantwoord in de brief van de Staatssecretaris van Financiën aan de Eerste Kamer van 23 mei 2014.
De aftopping heeft ook gevolgen voor het partnerpensioen voor de omvang van het vanaf 1 januari 2015 toe te kennen partnerpensioen. Het heeft geen gevolgen voor het al opgebouwde partnerpensioen. Als er sprake is van een partnerpensioen op risicobasis kan gebruik gemaakt worden van de ‘risicopartnerpensioenknip'. Hiervoor is een goedkeurend besluit gegeven (20 december 2013, nr. BLKB2013/2199M).
Commentaar van het Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden
Het kan maar duidelijk zijn: de aftopping van het pensioengevend loon geldt niet alleen voor ouderdomspensioen, maar ook voor het partnerpensioen. Vanzelfsprekend kunnen reeds opgebouwde aanspraken niet worden aangetast. De Pensioenwet staat daaraan ook in de weg.
De maximering van het pensioengevend loon geldt niet voor het arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit is in het wetgevend proces door de Staatssecretaris van Financiën nog eens expliciet bevestigd. Op pagina 6 van het hier te downloaden document is deze bevestiging terug te lezen. Boven het pensioengevend loon van € 100.000 kan een werknemer een nettolijfrente vormen. Dit kan hij doen via zijn werkgever als deze – en diens pensioenuitvoerder – dat aanbiedt. Hij kan het ook zelf in privé regelen bij een bank of verzekeraar.
Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Pensioenen