De Belastingdienst telt zo'n negenhonderd systemen waarvan 18 procent is geprogrammeerd in Cobol, een stokoude programmeertaal uit de jaren zeventig. Daarnaast wordt 70 procent van alle financiële transacties bij de fiscus afgehandeld via Cobol-processen. De komende vijf jaar gaat echter tachtig procent van de Cobol-programmeurs met pensioen en dat is een groot probleem voor de Belastingdienst. Dat melden diverse ICT-media.

Hoewel de Belastingdienst de programmeertaal gaat uitfaseren, is dit een traject waar vele jaren mee gemoeid zijn terwijl de Cobol-systemen wel moeten worden onderhouden. De gemiddelde leeftijd van een Cobol-programmeur is nu 62 jaar en dat betekent de komende tijd een spectaculaire daling van het aantal programmeurs dat in Cobol kan programmeren.

Cobol-opleider Quuks ziet nauwelijks nieuwe aanwas van Cobol-programmeurs, aangezien studenten niet voor de programmeertaal kiezen, zo schrijft Binnenlands Bestuur. Quuks hoopt dat er een nieuwe generatie Cobol-specialisten kan worden opgeleid maar daar zullen drie dingen voor moeten gebeuren. Jonge IT’ers moeten worden warmgemaakt, zij-instromers worden overgehaald en sommige inmiddels gepensioneerde IT’ers zouden hun COBOL-kennis vanuit een ver verleden kunnen afstoffen en mogelijk opnieuw kunnen inzetten voor een goede beloning.

Bron: Security.nl/Binnenlands Bestuur/FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

566

Gerelateerde artikelen