De pensioenwet kan waarschijnlijk op genoeg steun rekenen. Naast de coalitiepartijen, lijken ook PvdA en GroenLinks uiteindelijk voor te stemmen. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het nieuwe stelsel in de wet "een verbetering ten opzichte van het huidige stelsel". GroenLinks is bereid de wet "het voordeel van de twijfel" te geven, zegt GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug in een belangrijk debat op donderdag.

Voorwaarde is in principe wel dat er genoeg steun is voor de aanpassingen waarmee de twee linkse partijen de wet willen bijsturen. De Kamer stemt dinsdag over voorstellen uit de Kamer, en twee dagen later over de wet zelf. Ook willen beide Kamerleden nog toezeggingen van pensioenminister Carola Schouten over openstaande zorgen. Maar Maatoug benadrukte dat het wetsvoorstel te groot is "om te zeggen: dit éne ding gaf de doorslag".

Schouten gaf al eerder aan werk te willen maken van eisen van de PvdA en GroenLinks, onder meer om meer mensen pensioen te laten opbouwen. Het linkse blok wil ook een beter vangnet voor zelfstandigen en een regeling voor mensen in zware beroepen. GroenLinks en PvdA kunnen de veelbesproken pensioenwet ook in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpen, mits de wet voor de verkiezingen van mei volgend jaar wordt behandeld in de senaat.

In de Tweede Kamer werd de afgelopen maanden lang gesproken over de wet, die de overstap naar een flexibeler pensioenstelsel mogelijk maakt. Kamerleden spraken ruim honderd uur over de kolossale en ingewikkelde wet. De meeste oppositiepartijen zijn fel tegenstander van het nieuwe stelsel. De SGP is er nog niet uit.

De coalitie benadrukte donderdag in het debat dat de komende jaren nog kan worden bijgestuurd, ook als de wet is aangenomen. Pensioenfondsen moeten in principe uiterlijk 1 januari 2027 overstappen naar het nieuwe stelsel.

Het huidige pensioenstelsel is niet meer houdbaar, vinden veel partijen. Het nieuwe systeem moet toekomstbestendiger zijn, is flexibeler en sluit volgens voorstanders beter aan op de arbeidsmarkt. Er komen individuele pensioenpotjes en de uitkering kan bij goede beursresultaten eerder omhoog en bij tegenwind sneller omlaag.

De oppositie maakt zich zorgen over de overstap naar een nieuwe manier van premie inleggen en het 'invaren' van pensioenfondsen in het nieuwe stelsel. Critici vrezen ook voor een oneerlijke herverdeling van de circa 1500 miljard euro aan pensioenvermogen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen

5

Gerelateerde artikelen