Zzp-ers hoeven dit deel van hun pensioenvermogen niet op te eten als zij een beroep doen op de bijstand. Ook krijgen nieuwe zzp-ers meer tijd om te beslissen of zij willen blijven deelnemen aan de pensioenregeling van hun laatste dienstverband.

Wat betekent dit?

Voor zzp-ers en voor pensioenfondsen zijn de voorgestelde maatregelen een grote opsteker. De vooruitzichten van zzp-ers om voor de toekomst een redelijk oudedagspensioen te kunnen opbouwen, worden hiermee aanzienlijk beter. Te meer geldt dit omdat de voorgestelde regeling ook geldt voor zzp-ers die niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds en hun pensioen zelf hebben geregeld. Ook voor pensioenfondsen biedt het mogelijkheden. Zij kunnen het pensioenbeheer voor zowel meer pensioendeelnemers als over een groter pensioenvermogen blijven voeren. Momenteel zijn in Nederland ruim 800.000 zzp-ers actief. Maar voor pensioenfondsen is er ook een keerzijde. De administratiekosten voor een zzp-er zijn voor een pensioenfonds relatief hoog, omdat elke zzp-er voor een pensioenfonds in feite een aparte werkgever is. Daarnaast speelt ook het relatief hoge debiteurenrisico van een zzp-er.

Hoofdlijnen wetsvoorstel

Het wetsvoorstel bestaat uit de volgende drie hoofdonderdelen:
 
  1. De belangrijkste maatregel betreft de vrijstelling van een deel van het pensioenvermogen voor de vermogenstoets voor de bijstand. Dit ziet op het eerdergenoemde pensioenvermogen tot € 250.000.
  2. Werknemers die zzp-er zijn geworden krijgen negen maanden – in plaats van de huidige drie maanden – de tijd om te beslissen of zij willen blijven deelnemen aan de pensioenregeling van hun laatste dienstverband.
  3. Verder wijzigt de regeling ‘vrijlating van inkomsten uit arbeid in de Participatiewet waardoor een deel van de inkomsten uit werk van een zzp-er niet verrekend wordt met de bijstandsuitkering. Momenteel geldt een vrijlating voor maximaal zes aaneengesloten maanden. Om tijdelijk en deeltijdwerk vanuit de bijstand te stimuleren mogen die zes maanden straks ook worden opgeknipt en los van elkaar worden toegekend.
De ministerraad is op 17 april 2015 akkoord gegaan met een conceptwetsvoorstel die dit gaat regelen. Het conceptwetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State en wordt openbaar gemaakt bij indiening bij de Tweede Kamer.
 
 

Bron: PwC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen

2

Gerelateerde artikelen