De beroepsorganisaties RB, NOB en SRA hebben met een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Snel van Financiën een laatste poging gedaan om Snel te bewegen voorlopig af te zien van invoering van de wet voor openbaarmaking van vergrijpboeten aan belastingadviseurs.

Ondanks dat de Tweede Kamer al met de wet heeft ingestemd, hopen de beroepsorganisaties dat de invoering van de wet voor openbaarmaking van de vergrijpboeten aan belastingadviseurs alsnog wordt uitgesteld. Zij vrezen dat belastingadviseurs levenslang aan de schandpaal worden genageld als zij klanten helpen om de wet te overtreden en dat openbaarmaking van de boeten het kantoor waar de adviseur werkzaam is klanten gaat kosten. Dat schrijft het FD.
De staatssecretaris wil de wet invoeren om belastingplichtigen te waarschuwen voor malafide adviseurs. Dit naar aanleiding van de Panama Papers en de fraude met toeslagen door specifieke tussenpersonen. De vergrijpboeten worden alleen gepubliceerd als er sprake is van het doelbewust overtreden van de wet.
De beroepsorganisaties zeggen dat door de openbaarmaking van de boeten in feite sprake is van een beroepsverbod en daardoor een extra straf wordt opgelegd naast het opleggen van de boete. Van voorlichting van belastingplichtigen is volgens de beroepsorganisaties geen sprake. Tegen de tijd dat het hele proces voor het opleggen van de boete is doorlopen; onderzoek, beschikking, bezwaar, beroep etc., zijn namelijk al vele jaren verstreken. De boete wordt pas gepubliceerd als deze onherroepelijk is. In die tussenliggende periode worden belastingplichtigen dus helemaal niet voorgelicht. Daarnaast zijn de organisaties bang dat de Belastingdienst de openbaarmaking van de boete als extra drukmiddel in gaat zetten tegen belastingadviseurs.

De enige die de invoering van de wet nog kan uitstellen is de Eerste Kamer. De kans dat de Eerste Kamer dit doet, is alleen erg klein.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting

3

Gerelateerde artikelen