De populaire verhuisregeling kan de woningmarkt helpen op gang te blijven ondanks de snel stijgende hypotheekrente, meldt adviseur De Hypotheekshop. Door die regeling kunnen mensen met een hypotheek hun huidige rente meenemen naar een nieuwe woning, waardoor de kosten na een verhuizing niet omhoogschieten. Bijna vier op de tien doorstromers maken daar nu gebruik van, volgens De Hypotheekshop.

"De impact van de verhuisregeling op de woningmarkt neemt almaar toe. De verhuisregeling kan de mate van terugval van de woningmarkt, zoals we die eerder in de jaren 2008-2011 zagen, dempen omdat het woningeigenaren kan stimuleren om toch te verhuizen", licht de hypotheekadviseur toe. De regeling heeft ertoe geleid dat doorstromers bij nieuwe hypotheekaanvragen voor het eerst een lagere rente betalen dan starters.

Niet iedereen kan gebruikmaken van de regeling, zoals mensen die hun huis nog definitief moeten verkopen of die zijn gescheiden. "Het is een veelgehoorde wens om de verhuisregeling te splitsen, zodat beide ex-partners een deel van de oude lage rente zouden kunnen behouden en meenemen." Volgens De Hypotheekshop is dit maar bij een paar geldverstrekkers mogelijk.

De hypotheekrente is na een zomerse daling voor de zevende week op rij flink gestegen tot het niveau van begin 2013. "In nog geen jaar tijd is negen jaar van daling ongedaan gemaakt", aldus De Hypotheekshop.

Bron: De Hypotheekshop

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Huwelijksvermogensrecht

4

Gerelateerde artikelen